Čo pomáha na kladivkové prsty na nohe

Kladivkové prsty na nohe patria medzi bolestivú deformáciu chodidiel. Pokiaľ nosíte príliš úzke topánky alebo máte padnutú klenbu, ide o takmer najbežnejší problém spojený s chodidlami. Na zmiernenie bolesti existuje množstvo riešení, no je dôležité, aby ste zhoršujúci stav prstov nezanedbávali. Viete, čo najviac pomáha na kladivkové prsty?

Ako spoznať kladivkové prsty

Kladivkový prst je prst s abnormálnym pohybom v strednom kĺbe, kvôli ktorému sa ohýba smerom dole - vyzerá ako kladivo.

Bolestivá situácia sa vytvára v dôsledku nerovnováhy v okolitých šľachách, väzoch či svaloch, ktoré držia prsty na nohe v rovnej polohe.

Na začiatku je prst s kladivkovým nábehom veľmi pružný. Ak tento stav odignorujete, môže sa stať, že sa prst zasekne v neprirodzenej polohe, ochabnuté svaly sa stiahnu a bude potrebné ho operačne upraviť.

Medzi hlavné indikátory patrí:

  • bolesť postihnutého prsta alebo prstov pri pohybe a nosení topánok,
  • kurie oká a mozole na vrchu stredného kĺbu na prstoch,
  • opuch, začervenanie či pocit pálenia,
  • neschopnosť narovnať prsty na nohe,
  • otvorené rany na prstoch (vo veľmi vážnych a neriešených prípadoch).

Príčiny vzniku kladivkových prstov

Svalové ochabnutie prstov môže byť spôsobené rôznymi faktormi. Niektorým príčinám je však možné jednoducho predísť a eliminovať možnosť vzniku kladivkových prstov.

  1. Neexistuje špecifická obuv na kladivkové prsty, no príliš úzke topánky tlačia prsty do neprirodzenej ohnutej polohy. Pokiaľ ich nosíte často, prsty sa nemusia vyrovnať, ani keď sú bosé.
  2. Je geneticky dané, že ženy majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku kladivkových prstov ako muži.
  3. Ak ste niekedy mali zranený prst na nohe (zlomený či zaseknutý), existuje pravdepodobnosť, že sa vytvaruje do kladivkovej polohy.
  4. Zvyšujúci sa vek hrá pri tomto probléme významnú rolu.
  5. Ak máte druhý prst na nohe väčší ako palec, je možné, že sa postupom času zdeformuje.
  6. Pri niektorých chorobách (ako artritída či cukrovka) sú problémy s kladivkovými prstami bežným sprievodným javom.
  7. V niektorých prípadoch sú kladivkové prsty dedičné.

Vedeli ste, že…

čím dlhšie ignorujete vytvárajúci sa kladivkový prst, hrozba nutného operačného zákroku sa neustále zvyšuje, nakoľko sú kladivkové prsty progresívnym a časom sa zhoršujúcim problémom.

Tipy, ako ošetrovať kladivkové prsty

Pokiaľ ste už s lekárom svoje prsty na nohách riešili, no všímli ste si, že sú stále veľmi pružné a ohybné, existuje niekoľko tipov, ako s takýmito prstami pracovať.

  1. Zamerajte sa na cvičenie - snažte sa každý deň prstami uchopovať malé predmety, vďaka ktorým budete svaly a šľachy na nohách neustále trénovať.
  2. Noste obuv, ktorá bude mať dostatočne priestrannú špičku s nízkymi opätkami (vysoké opätky nútia deformovať chodidlá do neprirodzených polôh a ohýbajú prsty na nohách).
  3. Vyberajte si obuv, kde si dokážete nastaviť vhodnú šírku vďaka remienkom či šnúrkam.
  4. Niekoľkokrát denne prsty na nohách naťahujte.
  5. Investujte do vložiek do obuvi, ktoré zmiernia bolesť a zabránia zhoršeniu problému - podporia padnutú klenbu.
  6. Pokiaľ sa vám na prste zjavia pľuzgiere, neprepichujte ich, aby sa vám nedostala do prstov infekcia, ktorá by mohla viesť ku vzniku kladivkových prstov.
  7. Doprajte svojim chodidlám nielen dostatok pohybu, ale aj oddych a regeneráciu. Masáž chodidiel, plávanie alebo obyčajné ležanie na gauči dodá prstom na nohách druhý dych.

Video - návod na precvičenie kladivkových prstov

Video z kanálu Northwest Foot & Ankle poskytuje návod na cvičenie a mobilizáciu kladivkových prstov na nohách. Dr. Ray McClanahan, DPM, predstavuje svoju obľúbenú techniku na natiahnutie a mobilizáciu kladivkových prstov.

Tu sú kľúčové kroky:

Natiahnutie extenzorových šliach:

  • Cieľom je zvýšiť flexibilitu kĺbu prsta.
  • Vykonáva sa ťahaním prstov smerom dole k plantárnej flexii (smerom k chodidlu).
  • Počas tohto natiahnutia by mali byť kĺby na vrchu nohy výrazne viditeľné.
  • Účinok môžete zvýšiť jemným tlakom na metatarzálny oblúk s palcom druhej nohy.
  • Toto natiahnutie by sa malo trvať 20 až 30 sekúnd, počas ktorých môže dôjsť k jemnému kŕču v oblúku, čo naznačuje, že sa svaly snažia posilniť.
  • Toto cvičenie by sa malo vykonávať postupne, až kým nedosiahnete väčšiu flexibilitu.

Natiahnutie flexorových šliach:

  • Táto časť cvičenia zahŕňa ťahanie konca prsta smerom nahor, čo tiež obnovuje dĺžku flexorovej šľachy.
  • Cieľom je narovnať prst, kombinujúc natiahnutie extenzorov a flexorov.

Tento postup by mal pomôcť pri rehabilitácii kladivkových prstov a zlepšiť ich flexibilitu a pohyblivosť.

Ak s prstami na nohách nebude možné - aj napriek ošetrujúcim procedúram - pohnúť, lekár vám môže odporučiť chirurgický zákrok. Počas neho vám zmenia polohu prsta na nohe, upravia šľachy alebo odstránia zdeformovanú kosť. Zákrok sa často vykonáva ambulantne - pacient môže ísť domov už v deň samotnej operácie.

Korektor na kladivkové prsty ako lacné a účinné riešenie

Korektor na kladivkové prsty je každodennou dôležitou pomôckou, vďaka ktorej nielenže predídete väčšej komplikácii so zdeformovanými prstami na nohách, ale zvládnete s ním aj náročnejšie športové aktivity, prechádzky či turistiku.

Vďaka korektoru kladivkové prsty rýchlo narovnáte a zafixujete do rovnej - prirodzenej - polohy.

TIP: Vyskúšajte korektor kladivkových prstov s mäkkou podporou gélu, ktorý nielenže zlepší pohodlie vašej chôdze, ale je vhodný aj do obuvi s menším priestorom na prsty.

Myslite na budúcnosť

Je veľmi jednoduché predchádzať vzniku kladivkových prstov. Pokiaľ však vznikajúci problém nebudete riešiť včas, chirurgickému zákroku sa nevyhnete. Nanešťastie, aj po liečbe sa môže problém kladivkových prstov vrátiť. Predíďte mu a starajte sa o svoje chodidlá pravidelným cvičením, korektormi a vložkami do topánok.